Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt nog wel eens gevraagd naar bewijzen van de werking van halotherapie. Daarmee wordt dan meestal bedoeld: is er wetenschappelijk bewijs van de werking?

Empirisch is er genoeg aan ervaringen te vinden die “bewijzen” dat zouttherapie enorm goed helpt bij longaandoeningen zoals verkoudheden, bronchitis, astma, longontsteking en ja, zelfs bij COPD. Dat geldt voor het behandelen van mensen, alsook voor de zouttherapie voor paarden. Als je kijkt op de vele websites (internationaal) die op de behandeling van mensen gericht zijn, staan daar meestal ook vele ervaringen gedeeld van “klanten” van die halocentra. En ook op de websites betreffende halotherapie voor paarden (die je vindt in het buitenland omdat het in Nederland nog niet bestond) staan vele goede ervaringen gemeld. Toch zijn wij mensen zo gericht op het “echte” wetenschappelijk bewijs. Dat is dan weer een stuk moeilijker online te vinden. Maar offline bestaat dat wel degelijk. In mijn onderzoek naar zouttherapie voor mensen is mij dat duidelijk geworden en ik heb diverse rapporten bestudeerd die de wetenschappelijke onderzoeken beschrijven en de resultaten duidelijk maken. Op het gebied van de behandeling van paarden (of andere dieren) is dat een stuk moeilijker. Toch heb ik een wetenschappelijk rapport kunnen bemachtigen waaraan Prof. Alina V. Chervinskaya, M.D., Ph.D. (de specialist op het gebied van zouttherapie) heeft meegewerkt. Wetenschappelijke rapporten zijn niet altijd even makkelijk leesbaar. Zeker niet als ze geschreven zijn in een taal die niet onze moedertaal is en allemaal vakinhoudelijke terminologie bevat. Daarom heb ik van het rapport wat ik heb over de behandeling van paarden met zouttherapie een Nederlandse samenvatting gemaakt:

Halotherapie COPD paarden onderzoek

In dit onderzoek wordt duidelijk dat zouttherapie voor paarden met COPD helpt om de longen schoon te krijgen en de conditie c.q. weerstand te verhogen. Door de zouttherapie wordt vastzittend slijm actief opgehoest en uit de longen verwijderd. Tevens wordt het aantal neutrofielen aanmerkelijk verhoogd. Neutrofielen (bepaalde delen van witte bloedlichaampjes) zijn verantwoordelijk voor fagocytose (vernietigen van “vreemde” stoffen uit het lichaam), wat duidt op de weerstand verhogende werking van zouttherapie.

Zouttherapie is 100% natuurlijk. Enerzijds is dat vanzelfsprekend een open deur, anderzijds is het nodig om dat te vermelden. Steeds meer mensen zijn voor zichzelf, en ook voor hun huisdieren, op zoek naar alternatieven voor de, steeds schadelijker wordende, chemische medicijnen. Naast de kostenaspecten daarvan is een 100% natuurlijke behandeling als zouttherapie die ook wetenschappelijk is onderschreven dus een goede manier om paarden (en andere huisdieren) mee te behandelen.

Mocht je interesse hebben in het originele rapport, stuur dan even een mail naar max@equizouttherapie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *