Werking

Het Waarom

Er zijn veel redenen waarom halotherapie goed is voor uw paard.

Het zout is 100% natuurlijk, de behandelingen zijn medicijnvrij en het is bijzonder werkzaam als antibacterieel, ontstekingsremmend en anti schimmel. De medisch gecertificeerde apparatuur die wij hiervoor gebruiken vermaalt het zout tot zeer fijne deeltjes (maximaal 5 micron) die bij inademing tot de diepste longblaasjes doordringen. Daar lost het slijm op en werkt ontstekingsremmend. Daardoor komt er ruimte om dieper en beter adem te halen. Dit heeft een bijzonder gunstige werking op o.a. de volgende aandoeningen van zowel de bovenste als onderste luchtwegen:

 • verkoudheid
 • astma
 • bronchitis
 • vastzittend slijm
 • hoesten
 • longontstekingen
 • allergische luchtwegen
 • Recurrent Airway Obstruction (RAO) oftewel COPD (Dampigheid)

 

Het microscopisch kleine zout daalt tijdens de sessie ook neer op de huid (het grootste orgaan) van het paard en werkt ook daar antibacterieel, ontstekingsremmend en anti-schimmel. Vele huidklachten zullen snel en drastisch verminderen en het zout faciliteert een natuurlijk herstel van de huid bij o.a.:

 • eczeem (zomereczeem, sweet itch, staart- en maneneczeem ook wel SME genoemd)
 • huidirritaties
 • jeuk
 • wonden
 • ontstekingen
 • huidschimmelinfectie (ook wel ringworm, ringschurft, rijksdaalderschurft of dermatofytose genoemd)
 • mok, schurft

Het is gebleken dat zouttherapie helpt bij snel herstel van de huid. Daardoor zal het paard minder gaan jeuken, schuren en bijten, zich minder gestressd voelen en veel kalmer zijn. Nieuw haar zal snel weer aangroeien.

Reisziekte:

Ook paarden die kampen met reisziekte zullen hier minder last van hebben.

Enkele sessies zouttherapie zullen tekorten aan mineralen aanvullen. De huishouding van de cellen verbetert aanzienlijk en daardoor kunnen mineralen veel beter opgenomen worden.

Een groot voordeel van zouttherapie is dat het non-invasies is. Paarden zullen na 2 sessies weten wat hun te wachten staat en met graagte de zouttrailer of zoutstal in lopen voor een volgende sessie.

De weerstand wordt door zouttherapie aanzienlijk verbeterd en het algemene welzijn wordt daarmee ook verhoogd.

Prestaties zullen door zouttherapie verbeterd worden door een verbeterde conditie.

 

Hoe het werkt

Bij zouttherapie wordt door een halogenerator zeer fijn droog vermalen zout (deeltjes tot 5micron) de therapie ruimte in geblazen. Dit zorgt voor een perfect klimaat, zoals ook in zoutmijnen gevonden wordt.

De zoute lucht wordt ingeademd en komt zo tot zeer diep in de longen, tot in de kleinste longblaasjes. De microscopisch kleine zoutdeeltjes doen hun werk daar uitstekend, omdat het ontstekingsremmend, antibacterieel en antischimmel is. Mucus (slijm) wordt opgelost en door actief hoesten naar buiten gewerkt. Dit slijm komt als snot naar buiten en kan verschillende kleuren hebben. Groen/geel snot kan wijzen op een infectie, wittig snot kan wijzen op allergenen in de longen (stof, pollen o.i.d.). Het is een goed teken als het snot waterig en kleurloos is, dan zijn de longen schoon en gezond.

Daarnaast daalt het zout neer op de huid van het paard. Ook daar werkt het zout antibacterieel, ontstekingsremmend en anti-schimmel. Vaak ziet men een bijzonder snel herstel van huidaandoeningen bij paarden door halotherapie, door de helende werking van het zout en ook doordat de reden voor het paard om te gaan schuren, bijten enz. wegvalt: jeuk verdwijnt en het paard voelt zich een stuk beter, relaxter en vrolijker. Hierdoor is nieuwe haargroei snel mogelijk en is het paard er weer gezond en fit.

Problemen met de longen, ademhalingswegen en huid kunnen het beste behandeld worden in een programma van minimaal 10 sessies. De eerste 3 sessies moeten op 3 achtereenvolgende dagen plaatsvinden. De volgende minimaal 3-4 x per week een sessie. Meestal wordt deze kuur echter gegeven in 2 x 5 dagen in 2 weken achter elkaar. Dus 2 weken van maandag t/m vrijdag. Een sessie duurt 20 minuten. Het paard dient na een sessie een half uur rustig wandelend met het hoofd naar beneden de mogelijkheid te krijgen om het loskomende slijm uit de longen te hoesten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in de eerste 3 sessies de longconditie aanmerkelijk kan verbeteren en opgehoopt slijm uit de longen grotendeels verdwijnt. De volgende sessies resulteren in een sterk verbeterde conditie van het paard.

Ervaringen in Australië, de USA, Ierland en Engeland getuigen van sterk verbeterde resultaten bij sport- en wedstrijdpaarden. Zowel voor (1-2 dagen) als na een sport event worden de paarden behandeld met zouttherapie en dat zorgt voor een sterk verbeterde conditie dus resultaten.

Halotherapie bij paarden is een complementaire 100% natuurlijke en medicijnvrije therapie en kan naast behandeling en medicatie, voorgeschreven door een dierenarts, gevolgd worden.

Onze diensten

Zouttherapie in onze zoutstal

Uw paard is welkom op onze locaties (zie kaart onder “Contact”) waar wij een zoutstal hebben. Een ruime stal, waar uw paard rustig in staat te genieten van de zouttherapie. Additionele mogelijkheden zoals het stallen van uw paard voor de duur van de therapiesessies kunt u met de desbetreffende locatiemanager overleggen.

Zouttherapie bij u op locatie

Wij komen graag naar u toe! Reden hiervoor is dat wij het uw paard zo aangenaam mogelijk en stressvrij willen maken. Uw paard is immers het meest op zijn/haar gemak in de eigen omgeving omdat dat vertrouwd is. Er zijn twee mogelijkheden voor therapie bij u op locatie:

 • bij u in een stal (max. 20 m2). Hiervoor dient de stal beperkt in omvang te zijn en vrij van tocht en dicht te zijn. De vloer moet schoon (stofvrij) zijn. Ook is een 220 Volt aansluiting nodig voor de halogenerator.
 • Mocht bovenstaande niet beschikbaar zijn, komen wij graag met onze speciaal ingerichte trailer naar u toe, waarin uw paard de therapie kan krijgen.

Kijk onder de knop “Contact” vanuit welke vestiging wij met de trailer werken.

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Uw paard zal u dankbaar zijn en daarmee worden ook uw zorgen om de gezondheid van uw paard verlicht.

Een eigen zouttherapie stal

Je kunt naast zouttherapie in de trailer op locatie of in een van onze zoutstallen ook denken aan een eigen stal ingericht als “zoutkamer” voor paarden. Een “zoutstal” in dat geval dus. Wij zijn Halomed distributeur voor Nederland en België. Wij kunnen u dus faciliteren met het bouwen van uw eigen zoutstal. Neem contact met ons op voor details hierover:

email: max@equizouttherapie.nl
mobiel: 0653570158

 

Prijzen

De basisprijs per behandeling per paard is € 50.

Wij bieden behandelpakketten aan van meerdere sessies, de prijs is in die pakketten € 45 per behandeling.

Het 2e paard van dezelfde eigenaar (onder voorwaarde dat de beide paarden goed met elkaar overweg kunnen in één ruimte, dit ter beoordeling van u zelf) kost € 20 per behandeling

Bij behandeling van meer paarden van dezelfde eigenaar achter elkaar aan wordt voor elk volgend paard € 35 in rekening gebracht.

Reiskosten: binnen een straal van 20 km rondom Drouwenermond rekenen wij €20 voorrijkosten. Daarbuiten € 1,50 per km op basis van enkele reis en kortste route (dit is dus € 0,75 per km heen en terug).

Prijzen zijn voor particuliere klanten incl. btw, voor zakelijke klanten excl. btw

Neemt u contact met ons op voor een passende offerte!

Equizouttherapie On Tour

Regelmatig wordt er een zgn. “Equizouttherapie On Tour” georganiseerd. In deze “On Tour” worden een aantal klanten in een regio dagelijks bezocht voor de behandeling van hun paard(en). Het grote voordeel is, dat de reiskosten hier verdeeld kunnen worden door de deelnemers. Dit scheelt aanzienlijk. Omdat elke “On Tour” er weer anders uit ziet, ook qua reiskosten, krijgt u bij belangstelling vooraf een prijsopgave als u hieraan mee wil doen. Volg equizouttherapie op Facebook, daar worden deze “On Tours” onder het kopje “Evenementen” geplaatst!

Jouw hulp hierin door te “liken” en “delen” kan ertoe bijdragen dat ook vrienden van jou mee willen doen en de reiskosten dus verder omlaag kunnen!

 

Shadow showt zouttherapie in trailer