Zouttherapie vs. Een Dag Aan Zee

Zouttherapie wordt nogal eens vergeleken met de effecten van een dag aan zee. Veel mensen ervaren een goed gevoel als ze een dag aan op het strand hebben vertoefd en bekend is dat de zilte lucht gezond is. Er is echter een groot verschil tussen droog-zout-therapie (halotherapie met DSA = Dry Salt Aerosol) en de lucht aan zee en op het strand.

Ten eerste is de lucht aan zee niet droog, het is vochtig en vaak verontreinigd. Het zout in de lucht is immers afkomstig van verdampt water uit de zee. Wanneer een zoutdeeltje verzadigd is met vocht, kan het niet meer absorberend zijn. Een van de belangrijkste eigenschappen van halotherapie is dat het met droog zout werkt wat super absorberend is. Daarom heeft halotherpie met DSA een veel betere werking met betere effecten voor de gezondheid dan een dag op het strand aan zee, met reeds verzadigde zoutdeeltjes. Het geinhaleerde droog zout, wat het basisprincipe is van halotherapie, is een superabsorberende “spons” die vastzittend slijm en ook andere vreemde stoffen in de luchtwegen zoals allergenen, pollen, bacteriën etc. aantrekt en naar buiten werkt via de luchtwegen of lymphesysteem.

Natuurlijk is het gezond om lekker een dag aan zee te zijn en daar de zilte lucht op te snuiven. De concentratie van zout in zeelucht is echter zeer klein in tegenstelling tot de zoutconcentratie in een zoutkamer t.b.v mensen, zoutstal of zouttrailer t.b.v. paarden.

Daarbij komt dat het gevoel van welbevinden na een dag aan zee komt van de overvloed van negatieve ionen die in de directe omgeving van brekende golven in zee. Daarom zijn zoutkamers vaak voorzien van zoute wanden en vloeren, die deze negatieve ionen ook verspreiden. De DSA daarentegen zorgt voor de werkelijke positieve effecten op de gezondheid.

Ik begrijp dus goed dat zouttherapie wel wordt vergeleken met een dag op het strand aan zee en dat het “dus”goed is voor de gezondheid. Er zitten echter grote verschillen in de werking van nat zout en droogzouttherapie en zijn dus niet echt te vergelijken met elkaar.