Nat zout verdamping vs. Dry Salt Aerosol

Verschil tussen zoutdamp en droog zout (halo) therapie

Er wordt nogal eens een snel vergelijk gemaakt tussen de therapie die wij geven, de zogenaamde Dry Salt Aerosol (DSA) therapie en zout damp therapie.  Hier zitten wezenlijke verschillen tussen deze twee die ik hier aan de hand van wetenschappelijk onderzoek  zal trachten uit te leggen.

Heel simpel gezegd, is het technisch verschil tussen deze twee is als volgt:

Bij zoutdamp therapie wordt zout in (al dan niet gedestilleerd) water opgelost en verneveld de lucht in geblazen.

Bij DSA halotherapie wordt droog farmaceutisch (99% zuiver NaCl) zout zeer fijn vermalen de lucht in geblazen.

Wat in de lucht zit, ademen wij in. Het hangt sterk van de grootte van de deeltjes in de lucht af, hoe diep die deeltjes in de longen opgenomen kunnen worden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de efficiëntie van zout damp therapie te wensen overlaat, omdat de (zout)waterdruppels te groot zijn om diep door te dringen in de longen. Sterker nog, deze grote deeltjes kunnen irritaties in de longen veroorzaken en hyperactiviteit, met name bij patiënten met bronchospasmen.

Sterk verspreid droog zout aerosol (halo aerosol) in een specifieke concentratie (van 1 tot 10 mg/m3) met gecontroleerde parameters is de primaire werkingsfactor van de gecontroleerde halotherapie. Het grootste deel van de zoutdeeltjes, ten minste 80%, in de gegenereerde aerosolomgeving heeft een grootte die ingeademd kan worden (deeltjes van 1-5 micron) en het meest efficiënt werkt in alle segmenten van de luchtwegen.

 

En er is nog meer verschil.

Door de mechanische impact op de zoutkristallen tijdens het vermalen tot een droge aerosol, krijgen de deeltjes een hoge oppervlakte energie mee en een negatieve elektrische lading. Specifieke fysisch-chemische eigenschappen van het droge aerosol bepalen de aard van deze halotherapie-methode, die zich onderscheidt door een multi-component therapeutisch effect van kleine doses van de stof.

 

 

Hiermee kan dus geconcludeerd worden dat  deze gecontroleerde halotherapie met droog zout de enige veilige én resultaatgerichte manier is om luchtwegproblemen door middel van 100% natuurlijk zout te behandelen. Heb je hierover nog vragen, neem dan gerust contact met mij op.